Biståndsförsäljning

Biståndsförsäljning – vietnamesisk litteratur

Vi har tre olika titlar, varje bok kostar 50 kr + ev porto. Böckerna finns i Stockholm och kan hämtas centralt i city eller skickas per post. För mer info kontakta Cristina (cristina.bolinder@gmail.com).

Mot strömmen av Ma Van Khang (inbunden 360 sidor).


Khiem är direktör för kulturenheten på Departement T, vars främsta uppgift är att årligen publicera departementsledningens interna dokument. Han är den enda författaren på ett verk fullt av administratörer och byråkrater utan intresse för litteratur. Den prosa man publicerar ä uppbygglig, om exemplariska människor som utför goda gärningar. När Khiem ger ut sin egen roman, En fristad, blir den bannlyst av en stelbent och hämndlysten censur och han blir avstängd från sitt arbete. Hemma har hans otrogna fru dömt ut deras äktenskap. Den enda han har att ty sig till är korrekturläsaren Hoan, som han älskat i tio år men först nylige inlett ett förhållande med. När också hon tvingas sluta på avdelningen börjar hon att handla med opium för att överleva. Lika syrligt som fördömande skildrar Ma Van Khang en kultur där okunskap, girighet och feghet premieras på bekostnad av bildning och solidaritet – drag i ensamhällsförändring som förvisso inte är unika för Vietnam.

 

Bakom den röda dimman av Ho Anh Thai (inbunden 410 sidor).


Bakom den röda dimman är en samling berättelser bestående av åtta noveller och en roman där Ho Anh Thai lämnar originella och spännande prov på sin mångsidighet som författare. Här finner vi historier präglade av en djärv fantasikraft och ett behov av att tänja på språket och det litterära uttrycket. De utmärks alla av en strävan att bryta mot de stränga krav som den tidigare stelbenta litteraturen påbjöd. Här ryms såväl värme, humor och bisarrerier som en start samhällskritik speglad i det ”amerikanska kriget”. Thais tid i Indien har satt avtryck i några av novellerna där han överrumplar oss med sin fantasi och lekfullhet. Under senare tid har hans språk fått en mer stram, närmas sarkastisk ton och hans milda sinnelag och leklust har stundtals ersatts av beskt ironiska bilder av dagens Vietnam.

 

 

En syrsas memorarier av Tô Hoài (inbunden 95 sidor).


En  vietnamesisk barnboksklassiker. Syrsan Dê Mèn är kaxig, stolt och inte särskilt snäll. Men så en dag blir han tillfångatagna av två barn. Som fånge tänker han över sitt liv och förstår att han måste bättra sig. Till sist lyckas Dê Mèn rymma och ger sig ut på en lång resa. På vägen skaffar han sig både vänner och fiender, och så småningom hittar han en dröm att kämpa för – han ska skapa fred i insektsvärlden! Men det är lättare sagt än gjort…